Billig fragt – priser fra 39,-

Fri fragt med GLS ved køb over 500,-

Spar fragten – afhent i Rødovre

5 stjerner på Trustpilot

0 0
Er du til rabatkoder, nyheder og gode tilbud?

Helko Werk – håndsmedede tyske økser

Her finder du de meget populære Helko Traditional og Helko Classic økser.
Læs meget mere om hvorfor valget af Helko Werk som økse er oplagt for dig længere nede på siden

 • SPAR 21%
  Helko Traditional Black Forest Pack Axe

  Helko Traditional Black Forest Pack Axe

  Vejl. udsalgspris 699,00 kr.
  549,00 kr.
  Læs mere

  
Helko økser

En øksefabrik med traditioner

Helko Werk har fremstillet økser siden 1844 og er beliggende I cronenberg i vest Tyskland meget tæt på Solingen.
Helko blev fra starten kendt for sin høje kvalitet af ikke kun økser, men også andre værktøj og redskaber.
I starten af 1900 tallet blev der eksporteret kvalitetsøkser til både amerika og asien og den fine kvalitet er den dag idag stadig et varemærke når talen falder på Helko Werk som virksomhed.

  
  
Helko's mål

Igennem de mange år som virksomheden har eksisteret, er der fortsat forfinet på smedetraditionerne og et fortsat mål for Helko er at producere økser der lever op til høje krav til både øksehoved samt håndtag, men også at det skal være let at slibe øksen, balancen i øksen under brug skal være optimal og grebet på skaftet af øksen, skal være perfekt.

Håndsmedede økser

I Traditionel serien, der består af håndsmedede økser, er kravene blandt andet at økserne skal være produceret af mindst C50 Carbon Steel, at hovedet skal være Open Die Drop håndsmedet, og at hårdheden skal ligge på 53-56 HRC, jfr. Rockwell standarden.
 

Hvad er Rockwell standarden?

Når man taler om metallers hårdhed, som eksempelvis i tilfældet økser, benyttes Rockwell skalaen som er en metode til at angive overfladehårdheden.
Forkortet kaldes Hardness Rockwell for HR og disse 2 bogstaver står foran alt efter hvilken skala under Rockwell der benyttes.
Der findes fra A til H, samt K, N og T.
B og C er oftest benyttet, som i dette tilfælde også benyttes til at bestemme hårdheden af øksehovederne
Når en HRC , eller Rockwell skala er benyttet, falder testen ind under ISO 6508-1 standarden der omhandler metaller.
 

Helko skafternes kvalitetskrav.

Når det færdige øksehoved skal sættes på et håndtag, er der naturligvis også høje krav til skaftet, da en økse under brug ofte bruger udsat for en meget stor stressbelastning, når en eksempelvis kævle kløves.
Amerikansk Hickory er en af de foretrukne arter, som også kendes fra andre øksemærker.
Hickory arten udmærker sig ved at have en stor styrke samtidig med elasticitet, som er en egenskab der er kærkommen når skaftet får overført stressbølgen fra øksehovedet.
Hvis en træart er for hård, vil skaftet typisk blot knække.
Udover Hickory benytter Helko også Schweizisk ask, som har lignende egenskaber
Dertil er Helkos øksehoveder fremstillet til at opfylde de meget strenge tyske DIN-produktionsstandarder.
 

Forskellige typer økser såsom Tomahawk Skarøkser og Biler

Der findes et utal af forskellige økser, ofte er økserne ens, men har blot forskellige navne.
Fra indianerne kender vi Tomahawk'en som basalt er det samme som en stridsøkse eller kampøkse.
Skarøkser kaldes også for skarvøkser eller skrabeøkser og en bile kan hedde både bredbille eller en afretter.
Og så er der selvfølgelig flækøksen som også kaldes en kløveøkse
Som vi kender tysk grundighed, er der i Helkos produkter i sandhed tale om kvalitetsøkser man ikke ser mange steder i europa.
 

Sådan smedes en Helko økse

Helko fremstiller deres økser med den såkaldte Dropforging teknik
Dropforging er en proces, hvor smeden bruger tænger til at holde stålet varmt og en dråbeformet hammer falder gentagne gange ned på den som en smed i gamle dage stod ved armbolten dagen lang og slog med sin hammer.
Samtidig vendes og drejes stålklumpen, så hovedet til sidst bliver til sin kendte øksehoved form
Dette kræver ikke kun imponerende hånd / øje-koordinering, men smeden skal også have erfaringen og omfattende dømmekraft til at træffe sekundære beslutninger, som vil påvirke det færdige produkts form og integritet. Efter smedning hærdes og afkøles hovederne. I modsætning til mange andre producenter, der bruger et vandbad, afkøles Helko-værktøjer i varm olie for at undgå, at der dannes små revner og revner i metallet.
Øksehovederne opvarmes derefter til 400 ° C, hvilket aflaster belastningen på overfladen af ​​stålet og tilvejebringer det ønskede niveau af hårdhed.
Kanterne på Helkos øksehoveder hærdes til ca. 53 – 56 HRC (Rockwell) op til 30 millimeter fra skærekanten, mens øjet generelt forbliver uhærdet for at forhindre revner i stålet.

Læs mere om Rockwell standarden herover. Rockwell-hårdhed er en vigtig faktor, der skal tages i betragtning, når man vurderer kvaliteten af ​​et øksehoved.
Stålet skal være hærdet lige ret uden at være for blødt til at holde en kant eller hårdt nok til at blive sprødt. En blød "bit" mister sin kant hurtigt og kræver konstant skarphed og finslipning.
Omvendt giver overhærdede bits en risiko for at revne under normal brug. Bagefter sandblæses værktøjerne for at fjerne olierester fra overfladen inden håndslibning og efterbehandling. Helko Werks har brugt 175 år på at perfektionere hårdheden og temperamentet på vores klinger og skabe det, vi mener, for at være en ideel balance mellem overlegen kantfastholdelsesevne, let skarphed og modstand mod flis og brud.