Vælg en side

Bålmad i Dutch Oven

 

Vi tester opskrifter fra Bogen om Bålmad i vores nye Dangrill Dutch Oven

Vi gør klar til at lave Chili Con Carne

Bålmad er lækkert, hyggeligt og fantastisk om du er i shelteret, på vandretur eller hængekøjetur. Dutch oven er populært bålgrej, der er let at lave mad over bål i. 

Hvis du vil have inspiration til bålmaden, er der gode råd og opskrifter at finde i “Bogen om bålmad”. 

Bålet før bålmaden

Før du kan starte bålmaden skal bålet selvfølgelig tændes. Som med grillkullet kan det overraske at bålet tager lidt tid at blive “bålmad-venligt”. Start derfor ca. 1-2 timer før du skal lave mad, med at forberede bålet. 

Tip: birkebark eller fatwood  er utroligt godt som optænding til bålet

Light My Fire Tindersticks kan benyttes til båltænding

Gløder er hemmeligheden bag et godt madbål.

OBS: En lille fælde er at starte et større bål, lade det brænde ned til gløder og starte madlavningen, uden at føde bålet med brænde undervejs. Så går bålet til sidst ud og du skal starte forfra med at få gløder. 

Husk derfor at smide en kævle på, der bliver til gløder, som du så skubber ind under din bålgryde eller dutch oven.

Bålhandsker er en rigtig god idé og enhver bålkoks hemmelighed. 

Vores nye bedste ven: Bogen om Bålmad

I “Bogen om bålmad” er der en rigtig god beskrivelse af bål, båltyper, opskrifter og meget mere. Når du kender hemmeligheden bag madbålet, er det en sand fornøjelse at dufte til maden der simrer, høre gløderne knitre og hygge samtidig. 

Bålmad

Bålmad i en Dutch Oven giver dig uendelige lækre muligheder for mad over bål. Du får en gryde, en ovn, en pande og meget mere i én. En dutch oven er nok det mest populære bålgrej, og meget taknemmelig at lave mad i. 

Vi tog ud for at teste vores nye dutch oven fra Dangrill, der er på 4,2 liter og af støbejern. 

   

Chilli con carne

Bogen om Bålmad” har opskrifter der er hurtige og lette, opskrifter der er avancerede og opskrifter der tager tid. Vi valgte Chilli con carne da det er en lækker ret, der skal have mange timer i en dutch oven, og derfor giver os mulighed for at lave andre projekter, mens retten hyggesimrer. 


  Chili Con Carne netop sat over bålet til 8 timers simring…

8 timer senere 🙂


Dangrill Dutch Oven er lavet af støbejern og det er endnu en hemmelighed, du skal kende. Støbejern er et genialt metal der gør, at varmen fordeler sig til hele gryden – ikke kun i bunden så retten brænder på. Vi valgte derfor vores nye dutch oven da denne er perfekt til bl.a. simremad. 

Tip: en øl der virkelig passer godt sammen med Chilli con carne, er Ale no.16 fra Vestfyn bryggeri. 

Opskriften på Chilli con carne i “Bogen om bålmad” var overraskende let at følge, og alt imens retten hyggede sig, kunne vi hygge med bålsnak og vandrehistorier. 

Efter 8 timer kunne vi smage på chilien og hold da op… 

Vi er hverken dårlige og eller super gode kokke, men retten sad simpelthen lige i skabet! Den der varme blandet med det søde, der til sidst eksploderer i den stærke chili, er en oplevelse for sig og sidst bedøves smagen igen med creme fraise. 

Fed opskrift, den kan vi kun anbefale

DangrillDutch oven

Dangrill Dutch oven gemmer på flere gode “dutch oven hemmeligheder”. Bålgryden har ben der gør den stabil i bålet, men de er også for at holde gryden, lidt over den direkte varme. Dette er afgørende for simremad og bagværk i dutch oven. 

Når vi engang imellem skulle røre rundt er lågløfteren uundværlig. Det lyder banalt men en lågløfter er virkelig rar at have, når du laver mad i dutch oven. Selvom du har bålhandsker med, så er lågen meget varmt og uhandy at holde på, mens du forsøger at røre rundt i retten. Med en lågløfter er det simpelt, hurtigt og let at komme til retten. 


Bålstativ fra Petromax, der holder vores Dutch Oven


Med et Petromax Bålstativ kunne vi “skrue op og ned for varmen” på bålet, ved at hæve/sænke gryden. Dangrill Dutch Oven har hank, så du let kan sætte gryden på en krog, eller løfte den over til bordet, når der er mad. 

Tip: efter endt madlavning sæt dutch oven på bålet med vand i. Det gør den meget lettere at rengøre.

Den hyggelige morgenmad

Efter en aften fyldt med bålhygge kunne vi næste morgen udnytte dutch oven til fulde. Cowboy kaffen hyggede sig i gryden mens låget blev brugt som bålpande. Æg, bacon, stegte tomater, baked beans… alt hvad en solid morgenmad i naturen består af. 

Backed Beans i Bourbon, med brød og spejlæg

Vi fandt ud af at låget på Dangrill er lidt anderledes, da der ikke er en kant på i siden. Det er en klar fordel da vi meget lettere kunne komme til æg og bacon, med paletspatlen

Spejlæg blev lavet i låget på DanGrill Dutch Oven


Andre bålopskrifter

Vi fik også lavet røget aspargesbroccoli over bål, og igen overraskende “Bogen om bålmad” med en virkelig lækker opskrift. Noget af det vi har savnet i andre bøger om bålmad, er opskrifter på lækrer snacks, som vi kan nyde mens vi hygger om aftenen. 

Røgede Aspagesbrocolli tilberedes i bålet

Aspagesbrocolli klar til snack

Tip: Er din dutch oven rusten? Det betyder ikke noget! Med en rensesvamp og olie, får du hurtigt genskabt grydens Non-Stick overflade. 

Vi kan derfor virkelig anbefale både “Bogen ombålmad” og DangrillDutch Oven, der tilsammen vil hæve dit niveau fra bålkok til bålchef – uden du behøver at tage kokkeuddannelsen. 

Viser alle 6 resultater